Speelplein Bel vernieuwd -  Het stadsbestuur heeft recent een aantal vernieuwingen aan het speelpleintje tussen Bel, Duinenstraat en Zavelstraat aangebracht. Na inspraak door buurtbewoners en leerlingen van school De Toverboom werd gekozen voor een klim- en evenwichtscombinatie en enkele natuurlijke zitelementen in robiniahout. Dit is duurzaam hout, afkomstig uit ecologisch beheerde bossen. Het klimtoestel werd behouden, het trapveld werd verlegd.

Door enkele nieuwe bomen aan te planten, voelt het pleintje ook gezelliger aan. Met de opwaardering hoopt het stadsbestuur dat vele kinderen hun weg naar het speelterrein zullen vinden. Het ruimtelijk speelpleinbeleid is een belangrijk aandachtspunt voor het stadsbestuur. Speel- en groene ademruimte in wijken verhoogt het welzijn van bewoners.

Lancering Archiefbank Kempen

De gemeentelijke archiefdiensten van Brecht, Geel, Lier, Mol en Turnhout en de drie erfgoedcellen Noorderkempen, Kempens Karakter en k.ERF lanceerden begin december de online databank ‘Archiefbank Kempen’. Op www.archiefbankkempen.be is het mogelijk om op een snelle en overzichtelijke manier de archieven en collecties te doorzoeken die door de vijf archiefdiensten worden bewaard. Deze regionale archiefbank is uniek in Vlaanderen en betekent een hele stap vooruit op het vlak van online dienstverlening.

Archiefbank Kempen bevat beschrijvingen van documenten uit het eigen gemeentearchief maar ook uit archieven van personen, verenigingen en bedrijven die ooit aan de deelnemende gemeenten werden geschonken. Sommige documenten dateren uit de middeleeuwen, andere zijn heel recent. De databank laat toe om een bezoek aan de leeszaal thuis grondig voor te bereiden. Van sommige documenten zijn scans gemaakt zodat ook de inhoud online weergegeven wordt. De regionale databank maakt het mogelijk om met één zoekterm de collecties van verschillende archiefdiensten uit onze regio te doorzoeken. Zo kan men snel en makkelijk verbanden leggen tussen uiteenlopende collecties.

Nog niet alle documenten die worden bewaard bij de vijf archiefdiensten zijn beschreven in de databank. Archiefbank Kempen is een werk in uitvoering. Maandelijks komen er nieuwe beschrijvingen bij. Vanaf 2014 worden bovendien andere gemeenten en heemkringen uit de regio uitgenodigd om deel te nemen.

Derdewereldraad verleent humanitaire hulp aan Filipijnen

Op advies van de Derdewereldraad maakt het stadsbestuur 4250 euro vrij voor humanitaire hulp aan de Filipijnen. Op 8 november trok supertyfoon Haiyan over de centrale eilanden van de Filipijnse archipel en liet daarbij een spoor van dood en vernieling achter. Windstoten bereikten pieken tot 380 kilometer per uur. Minstens een half miljoen Filipino's zijn dakloos. Duizenden overleefden de ramp niet.

De partners van de Belgische structurele ngo’s zoals 11.11.11, Plan België, SOS Kinderdorpen stonden als eerste klaar om de hulp aan de gemeenschappen te helpen organiseren. De ramp stelt de organisaties ook voor nieuwe uitdagingen: hoe heropbouwen en hoe een herhaling vermijden. De ngo's besloten de krachten te bundelen en lanceerden een oproep tot steun. Geel stort het geld op rekening van 11.11.11 en CNCD-11.11.11.

Vijf nieuwe vacatures op www.geel.be

Eind december publiceerde het stadsbestuur vijf nieuwe vacatures op www.geel.be. Het betreft vacatures voor volgende functies: beheerder AGB Sport, administratief medewerker cc de Werft, jeugdanimator, meewerkende sectorverantwoordelijke groendienst en technisch beheerder OCMW. Daarnaast is Bengelbende ook nog altijd op zoek naar begeleiders voor naschoolse kinderopvang op woensdagnamiddag. Meer info over de functies, de voorwaarden en het aanbod vind je terug op www.geel.be. Je kan ook contact opnemen via onderstaande gegevens.  personeelsdienst, 014 56 61 30, personeelsdienst@geel.be